2022-01-11 09:12:15• hírek • Bede Emőke

Szatmárnémetiben ismét 3 ezrelék felett a fertőzöttségi ráta

A Szatmár Megyei Közegészségügyi Igazgatóság (DSP) hétfői adatai szerint megyénkben 1,74 ezrelékre nőtt a fertőzöttségi ráta, mely meghaladja az országos átlagot. Az elmúlt három napban végzett 2296 koronavírusteszt közül 413 igazolt fertőzést, ami rendkívül magas, 17,96 százalékos pozitivitási arányt jelent.

A DSP adataiból kitűnik ugyanakkor az is, hogy noha a legalább egy dózissal beoltott személyek száma folyamatosan növekszik, s mostanra sikerült átlépni a 130 ezer beoltottat, az oltási hajlandóság jelentősen visszaesett, az oltóközpontokat naponta alig néhány százan keresik fel, s többségük nem is az első dózisra jelentkezik.


Jelenleg egyébként a háziorvosi rendelőkön kívül öt oltóközpont üzemel: Szatmárnémetiben a régi poliklinikánál és az Avram Iancu Általános Iskolában, valamint a nagykárolyi Iuliu Maniu Iskolacsoportnál, az avasfelsőfalui kórházban és Tasnádon, a Műszaki Líceum sporttermében.


Gyors ütemben emelkedik a fertőzöttek száma


Sajnos egyre több Szatmár megyei településen kezdett el újult erővel terjedni a koronavírus, mi több, ismét vannak olyan községek a megyében, ahol 3, 4 vagy akár 5 ezreléknél is magasabb incidenciát jegyeznek. Kányaházán példának okáért január 4-én még csak 0,74 ezreléket regisztráltak, január 10-re már 5,42-nél járt e mutató, s ezzel e község lett Szatmár legfertőzöttebb területe. Nem sokkal Kányaházától következik Majtény és Egri, melyekben szintén alig pár nap alatt  urgott meg a fertőzöttségi ráta: a előbbiben a hétfői adatok szerint már 4,47 ezrelék volt az igazoltak fertőzöttek aránya, utóbbiban pedig 4,21.


Szatmárnémetiben is hasonlóan gyors ütemben nőnek a járványügyi mutatók: míg egy héttel ezelőtt csupán 0,63 ezrelék volt a megyeszékhely incidenciája, hétfőre már 3,14-re ugrott ez a szám.


Megyeszerte mindösszesen 12 olyan községet jegyeztek az elmúlt napon, ahol egyetlen igazolt fertőzöttről sem tudtak a hatóságok: ezek Bogdánd, Kálmánd, Kaplony, Oláhcsaholy, Csomaköz, Királydaróc, Szamosdob, Mezőfény, Homoród, Mezőpetri, Érszakácsi, illetve Csanálos.


Hétfőn egyébként 109 új fertőzöttet azonosítottak a megyében, a kórházakban ápolt Covid-19-esek száma 48 volt, közülük 7-en intenzív terápiás ellátásra szorulnak.



Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: